2013. április 14., vasárnap

Bécsi kocka

A bécsi kocka tésztája barna linzi tészta.

A tésztához:


750 gramm liszt
500 gramm vaj
250 gramm porcukor
1.5 db tojássárgája
7.5 gramm vaníliás cukor
7.5 gramm citromhéjreszelék
11.25 dkg olajos mag (dió, mandula vagy mogyoró)


Tészta elkészítése:

Ha géppel készül: A szobahőmérsékletű (könnyen kezelhető) vajat a  porcukorral, majd a tojással eldolgozzuk. Hozzágyúrjuk a lisztet, darált magot és a citromreszeléket.
Ha kézzel készítjük a tésztát: A vajat összemorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a cukrot, tojást és a citromreszeléket és darált magot. A gyúrás mindenképp rövid ideig tartson és viszonylag hűvös helyen történjen, hogy a zsiradék ne olvadjon meg. Ha mégis szétesik a tészta, akkor fagyasszuk ki és gyúrjuk át kevés tojásfehérjével.

Töltelék:

250 g őrölt dió
citromhéjreszelék
30 ml rum
200 gramm cukor
50 ml tej vagy tejszín

A cukrot a tejjel vagy tejszínnel felfőzzük, hozzákeverjük az őrölt diót, citromhéjreszeléket. A kapott diópürét rummal kenhető állagúvá keverjük.

Tészta formázása:

Két, 10 mm vékony barna linzi lapot sütünk, ebből az egyiket azon nyomban, melegen 60*60 mm-es négyzet alakú lapokra vágjuk. A másik lapra, ha kihűlt egyenletes vastagságban szétterítjük a tölteléket, ami lehet rumos diós vajkrém vagy rummal kenhetőre puhított diópüré töltelék.
A töltelékre ezután ráhelyezzük az előre felvágott négyzetlapokat, végül felszeleteljük, majd porcukorral meghintjük. Díszíthetjük szeletenként felragasztott negyed vagy fél dióval.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése