2013. április 13., szombat

Kakaós csiga

A kakaós csiga tankönyv szerint hajtogatott élesztős tésztából készül. Ilyen a blundel- és a croissant-tészta.

1000 gramm liszt
600 gramm vaj
100 gramm porcukor
40 gramm élesztő
20 gramm só
500 ml tej
4 db tojássárgája

A nyersanyagok előkészítése után a vajas rész gyúrása a vaj 90%-ával és a liszt 10%-ával történik.

100 gramm liszt
540 gramm vaj
Téglaalap alakúra formázzuk és hűtőszekrénybe tesszük.


A fennmaradó anyagokból előtésztát készítünk.
Először az élesztőt cukros tejben feloldjuk, majd a liszttel és a vaj 10%-ával, valamint a tojássárgájával, a cukorral, a sóval és némi vaníliás cukorral (tényleg cukor vaníliával) begyúrjuk a lisztes tésztarészt. Akkor jó, ha a tészta sima, csomótlan és kezd elválni az edény falától. Ekkor lisztezett asztalon kigömbölyítjük és bevagdossuk. Az előtésztát 30 °C körüli hőmérsékleten 20-30 percig érleljük.

 Az érett előtésztába beburkoljuk a vajas részt. Lisztezett asztalon 2-3 cm vastagra kinyújtjuk az előtésztát, majd három egyenlő részre bejelöljük, és az alábbi módon hajtogatjuk.


90 fokkal elfordítjuk és újra kinyújtjuk. Most négy részre osztjuk a tésztát és dupla hajtást csinálunk:


A két hajtás után a tésztát hűtőszekrényben pihentetjük. Célszerű nedves ruhával letakarni, vagy folpackba csomagolni, hogy ne száradjon ki a tészta felülete. Legalább egy órát pihentetjük, majd újra dupla hajtást végzünk.

A tésztát kinyújtjuk 10 mm vékony lapra. Felületét megkenjük olvasztott vajjal és rászórjuk a kakaót és porcukrot. A hosszabbik oldalától feltekerjük, 15-20 mm vastag korongokat vágunk és sütőlemezre rakjuk. (A tésztacsík végét a csiga alá hajtjuk). Tenyerünkkel kissé meglapogatjuk a csigát és kelesztjük kb. 15 percig. Megkenjük tojássárgájával és 220 °C körüli sütőben kisütjük. Kihűlés után porcukorral meghintjük. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése