2013. április 13., szombat

Pálmalevél

Vajas tésztából készülő sütemény.


500 gramm liszt
500 gramm vaj
250 ml víz
10 gramm ecet
10 gramm só

A vajas részhez a vaj 80%-át a liszt 20%-ával összegyúrjuk és hűtőszekrénybe tesszük.

A fennmaradt lisztből és vajból a só, ecet és víz hozzáadásával meggyúrjuk az előtésztát.A csomótlanra gyúrt, lágy tésztát lisztezett asztalon kigömbölyítjük, felületét bevagdossuk, 20-25 percig pihentetjük.

A vajas részt ezek után beburkoljuk az előtésztába és egyszer szimplán, egyszer duplán hajtjuk.

 Kb. 30 percet pihentetjük a hűtőben, majd egy újabb szimpla és dupla hajtás következik.
  

Újra 30 percet pihentetjük hűtőben.

A pálmalevélhez a vajas tésztát 6 mm vékonyra, nyújtás közben liszt helyett porcukorral hintjük. Ezután a két szemben lévő oldaláról a tésztát a közepe felé hajtjuk, vagy tekercseljük annyira, hogy a két egyenlő nagyságú tekercs összeérjen. Ebből a kettős tekercsből 10 mm széles szeleteket vágunk, s lapjával sütőlemezre téve megsütjük. Sutés közben a pálmaleveleket megfordítjuk, így mindkét oldalán tetszetős aranybarnára pirul a cukor.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése