2013. október 26., szombat

Csirke tikka masala, avagy indiai csirke

Csirke tikka masala nagy titka a tikka masala fűszerkeverék. Ezt Budapesten a Fővám téren szerezhetjük be könnyen, itt.

Ha nem tudjuk beszerezni a fűszerkeveréket, a tikka masala fűszerkeverék összetevői: fahéj, kurkuma, só, fokhagyma, chili, paprika, római kömény, napraforgómag, hagyma, gyömbér, szegfűszeg, fekete bors, édeskömény, kardamon, szerecsendió, babérlevél, csillagánizs

A csirkét a következőképpen készítem el (ez már nem az első verziója, ez inkább egy gyorsabbik)

Hozzávalók:
  • két közepes konzerv sűrű paradicsompüré
  • egy nagy paradicsomkonzerv (a kevésbé sűrűbb verzió)
  • egy egész paradicsomokat tartalmazó konzerv
  • 2,5 dl tejszín
  • kb. 60 dkg csirkehús (de lehet akár pulyka is, mással még nem próbáltam)
  • kb. 5-6 teáskanál tikka masala fűszerkeverék
  • 2 teáskanál gyömbér
  • 1 teáskanál szárított koriander
  • 4-6 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
  1. Először a lágyabb szószt készítem el: ehhez a sűrű paradicsomkonzerveket beleteszem egy nagyobb serpenyőbe és összekeverem kb. 2 teáskanál fűszerkeverékkel, a gyömbérrel, 2 gerezd fokhagymával és a korianderrel. Ezt egy kicsit főzöm, majd hozzáöntöm a tejszínt. Ezt a szószt kb. 10 percig főzöm, majd egy nagyobb tálba öntöm. Ebbe teszem bele később még az elkészített húst is. Ennek egy lágyabb szósznak kell lennie, nem baj, ha nincs olyan erős fűszeres íze.
  2. A hús elkészítése: egy nagyobb serpenyőbe teszem és megsózom, ráteszem a maradék fűszerkeveréket és fokhagymát, majd egy kicsit olajon sütöm. Nem kell megpirítani, elég, ha egy kicsit fehéredik. Ezek után hozzáöntöm az egész paradicsomokat tartalmazó konzervet és a nagyobb paradicsomkonzervet, majd lefedve főzöm ezt addig, amíg a hús meg nem puhul (ha kell, lehet kis vizet hozzátenni, ha elfőtt a sok lé). Kóstolom és ha szükséges, még rakok bele fűszerkeveréket, hiszen ez az a rész, amelyik erősebb ízekkel rendelkezik.
  3. Ha megpuhult a hús, leveszem a fedőt a serpenyőről és elfőzőm a maradék vizet belőle. A lényeg, hogy ne legyen rajta sok szósz, inkább csak egy paradicsomos bevonat a hús körül.
  4. Ezek után összeöntöm a szósszal és már lehet is tálalni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése