A gyrosnál nem a hús elkészítése a kérdés. Az csak csíkokra vágott hús, jól befűszerezve és kisütve.
Ami a lényeg, az a pita. A Mindmegette oldalán lévő pita recept nekem eddig mindig bevált.
Hozzávalók a pitához:
- 1 kg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1/2 teáskanál cukor
- 1/2 teáskanál só
- 0,5 liter langyos víz
Elkészítés:
- Az élesztőt elkeverjük kb. 2 dl langyos vízzel és a cukorral. Kicsit futtatjuk (ez max. 5 perc) és a liszthez adjuk.
- A liszthez hozzákeverjük a sót is (ahhoz a részhez, ahol nem érintkezik az élesztős masszával, mert az élesztő nem szereti a sós környezetet) és annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk, ami még gyúrható.
- Kb. egy órát kelesztjük langyos helyen.
- Mikor már kellően megkelt (a tetejét megnyomva nem horpad be teljesen) kb. 15 golyót formázunk belőle és újabb 15 percig pihentetjük.
- Előmelegítjük a sütőt 200 - 300 fokra.
- A golyókat kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A pitákat úgy rakjuk rá, hogy az a fele legyen alul, ami a nyújtás közben felül volt, tehát megfordítjuk, amikor a tepsire helyezzük.
- A forró sütőben kb. 2-3 perc alatt sütjük. Meg is fordítjuk mikor már látjuk, hogy púposodik a pita és újabb 2 percet sütjük.
Olyan zöldségeket és annyi húst teszünk bele, amennyit szeretünk, természetesen a tzatziki (és akár a chili szósz) mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése