2013. október 26., szombat

Házi gyros


A gyrosnál nem a hús elkészítése a kérdés. Az csak csíkokra vágott hús, jól befűszerezve és kisütve. 
Ami a lényeg, az a pita. A Mindmegette oldalán lévő pita recept nekem eddig mindig bevált.

Hozzávalók a pitához:
  • 1 kg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 teáskanál cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 0,5 liter langyos víz
Elkészítés:

  1. Az élesztőt elkeverjük kb. 2 dl langyos vízzel és a cukorral. Kicsit futtatjuk (ez max. 5 perc) és a liszthez adjuk. 
  2. A liszthez hozzákeverjük a sót is (ahhoz a részhez, ahol nem érintkezik az élesztős masszával, mert az élesztő nem szereti a sós környezetet) és annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk, ami még gyúrható. 
  3. Kb. egy órát kelesztjük langyos helyen.
  4. Mikor már kellően megkelt (a tetejét megnyomva nem horpad be teljesen) kb. 15 golyót formázunk belőle és újabb 15 percig pihentetjük.
  5. Előmelegítjük a sütőt 200 - 300 fokra.
  6. A golyókat kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A pitákat úgy rakjuk rá, hogy az a fele legyen alul, ami a nyújtás közben felül volt, tehát megfordítjuk, amikor a tepsire helyezzük. 
  7. A forró sütőben kb. 2-3 perc alatt sütjük. Meg is fordítjuk mikor már látjuk, hogy púposodik a pita és újabb 2 percet sütjük.
Olyan zöldségeket és annyi húst teszünk bele, amennyit szeretünk, természetesen a tzatziki (és akár a chili szósz) mellé.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése