2013. július 28., vasárnap

Zabfalat házilag


Nagyon szeretjük a zabfalatokat, pláne a csokis verziót. Habár, az igazat megvallva, még csak egyszer ettünk, hisz általában nem eszünk nagyüzemben gyártott, csomagolt édességet (és úgy általában semmit) ezért muszáj volt megpróbálni itthong is :)

Első próbálkozáshoz felhasznált alapanyagok:

- 150 gramm zab
- 2 tojás
- 100 gramm vaj
- 100 gramm barnacukor (nekem nem volt itthon, így sima kristálycukrot felolvasztottam, karamellizáltam, majd ledaráltam)
- kevés vaníliás cukor
- 100 gramm dió
- 50 gramm darált mandula (vagy egész, mivel úgyis aprítóban köt ki)
- 50 gramm mazsola (elhagyható, vagy bármilyen más aszalt gyümölcsre cserélhető)
- 10 gramm aszalt citrom (elhagyható)
- egy kávés kanál sütőpor
- egy csapott kanál kakaó
- egy csipet őrölt szegfűszeg
- egy csipet őrölt gyömbér (vagy egy kevés frissen reszelve)
- egy csipte őrölt fahéj
(ha van, ezek helyett mézeskalács keveréket is használhatunk)

Ezeket egy késes robotgéppe tesszük és összedaráljuk, amíg össze nem áll.

- 50 gramm mandulaszelet
- 50 gramm zab
- 1 citrom héja
- 1 citrom facsart leve

Összedolgozzuk a maszzával, hogy valami szárazanyagtartalom is legyen benni :)

Egy csipetet a kezünkbe veszünk, összegömbölyítjük és zsírpapíron egy tepsiben kilapítjuk. 150 fokon kisütjük, kb. 20 perc alatt.

2013. július 27., szombat

Ananászos csirke sajttal, salátával

- kb. 60 dkg csirkemell
- ananász (karika vagy darabolt)
- víz
- kis tejföl (egy kis pohár kb. fele)
- egy ek liszt
- 15-20 dkg sajt (reszelve a szóráshoz)
- kevès olivaolaj
- só, bors
- só, őrölt szerecsendió a besamelhez
A csirkemellet felszeleteljük ès egy közepes tepsibe rakjuk (a tepsit előzőleg kibèlelhetjük zsìrpapìrral ès egy kevès olivaolajjal lepermetezhetjük). Miután kibèleltük az egèsz tepsit hùssal, azt megszòrjuk sóval, borssal. Ezután ha mèg marad hùs, azt a tetejère sorakoztatjuk ès hasonlòan fűszerezzük.
Ezután ráhelyezük az ananászt.
Elkèszítjük a besamel mártást: a lisztet csomómentesre keverjük a vízzel, majd felmelegìtjük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután hozzàkeverjük a tejfölt ès csomómentesre keverjük a lisztes mártással. Őrölt szerecsendióval ès sóval ìzesítjük.
Rárakjuk a mártást az ananásszal dekorált húsra ès rászórjuk a sajtot.
Alufóliáfal lefedve kb. 180 fokon sütjük kb. fèl órát. Ezután megnèzzük, hogy puha e a hús, ha nem, tovább sütjük, ha már jó, kicsit megpirítjuk a sajtot rajta alufólia nèljül.

2013. július 8., hétfő

Sült pulyka paradicsomszószba



Fehérje napra:

- 70 dkg pulykahús (vagy csirke, vagy amit szeretünk)
- 2 paradicsom (vagy egy hatalmas)
- egy paradicsomkonzerv (én olyat használok, amiben egész paradicsom van)
- egy evőkanál kukoricakeményítő
- só, bors, szerecsendió
- kb. 1 dl víz (attól függően, milyen sűrű a paradicsom)
- friss zöldfűszerek: petrezselyem, metélőhagyma, bazsalikom (illetve bármi, ami otthon megtalaláható)
- egy fej hagyma

Elkészítése roppant egyszerű:
a hagymát kis olíva olajon üvegesre pirítjuk, ráöntjük a paradicsomszószt. Kis főzés után ráöntjük a vizet, annyit, hogy ne legyen nagyon sűrű a szósz, de ne legyen nagyon folyós se. A keményítőt kevés vízben feloljuk és hozzáöntjük a szószhoz, amibe sót, borsot és szerecsendiót teszünk. 

A pulykahússal kibéleljük a tepsit, amibe zsírpapírt tettünk. megsózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a paradicsomszószt. A zöldfűszekeret is rávagdossuk és 180 fokon, először lefedve, majd fedél nélkül sütjük, amíg meg nem puhul a hús.